ایرانی‌ها بیشتر از این‌که افسرده باشند افسرده نما هستند

ایرانی‌ها بیشتر از این‌که افسرده باشند افسرده نما هستند

یک روان شناس گفت: زنان جوان امروز از یک زن سنتی به زنی مدرن و امروزی تبدیل شده‌ و از حقوق و توانایی‌های خود آگاهی پیدا کرده‌ اما چون زمینه و بستر بروز توانایی‌های خود را فراهم نمی‌بیند، افسرده و سرخورده می‌شود.

محمدحسین جعفری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه اصفهان، با بیان اینکه افسردگی ریشه در شرایط فرهنگی جامعه دارد، اظهار کرد: از نظر علمی یکسری دلایل افسردگی عام وجود دارد که بر تمام افراد یک جامعه تاثیر می‌گذارد.

وی افزود: وضعیت فرهنگی، وضعیت رسانه‌ها، عدالت اقتصادی، رفاه اجتماعی و ضریب دینی از عوامل بروز افسردگی در جامعه است.

این روانشناس با اشاره به این‌که ضریب دینی به معنای میزان درآمد افراد نسبت به کاری که انجام می‌دهند است، خاطرنشان کرد: هر چقدر در جامعه‌ای ضریب دینی کم باشد و میزان درآمد افراد، حاصل شایستگی و توانایی‌هایشان نباشد میزان افسردگی افزایش می‌یابد.

جعفری، یکی از دلایل افسردگی در کشور را مشکلات اقتصادی عنوان کرد و گفت: در تحقیقات انجام شده در آمریکا نشان می‌دهد اگرچه مردم امریکا از شرایط اقتصادی خوبی برخوردارند اما میزان افسردگی در این کشور بیش‌تر از کشور فنلاند است و علت آن چیزی جز اختلاف طبقاتی در آمریکا نیست.

وی با بیان اینکه اختلاف و نا برابری اقتصادی و اجتماعی در جامعه ایران نیز وجود دارد و در بسیاری از موارد افسردگی ناشی از این نابرابری است، ادامه داد: متاسفانه نابرابری اقتصادی در جامعه دیده می‌شود و افراد به میزان توانایی و علم خود درآمد ندارند و با وجود این میزان نابرابری اگر فردی افسرده نشود جای تعجب دارد.

این روانشناس با بیان این‌که افسردگی در سنین و اقشار مختلف جامعه به دلایل متفاوتی بروز می‌کند، اضافه کرد: زنان جوان امروز از یک زن سنتی به زنی مدرن و امروزی تبدیل شده‌ و از حقوق و توانایی‌های خود آگاهی پیدا کرده‌اند اما چون زمینه و بستر بروز توانایی‌های خود را فراهم نمی‌بینند، افسرده و سرخورده می‌شوند.

جعفری افزود: اکنون زنانی در جامعه داریم که یک زندگی خوب را به درستی درک می‌کنند و می‌دانند یک زندگی خوب چیست اما بستر فراهم آوردن زندگی خوب برایشان فراهم نیست و این منجر به احساس سرخوردگی و افسردگی در آن‌ها می‌شود.

وی، دلیل افسردگی زنان در سنین بالا را آگاهی از حقوق و توانایی از دست رفته‌شان دانست و گفت: زنان در سنین بالا هنگامی که از توانایی‌ها و حقوق خود آگاه می‌شوند و زمان رسیدن به این حقوق را از دست رفته می‌بینند، افسرده می‌شوند.

اصلی‌ترین علت افسردگی در دختران، فراهم نبودن شرایط ازدواج است

این روانشناس، اصلی‌ترین علت افسردگی در دختران 20 تا 30 سال را فراهم نبودن شرایط ازدواج، عنوان و تصریح کرد: افسردگی این افراد به دلیل پذیرش نشدن برقراری رابطه با جنس مخالف در جامعه و فراهم نبودن فضای ازدواج است.

جعفری با بیان این‌که علت افسردگی افراد تحصیل کرده، موضوع اشتغال و ترس از آینده شغلی است، گفت: ترس از نبود امنیت شغلی و سیاسی در افراد تحصیل کرده عاملی تعیین کننده در بروز افسردگی است.

وی با اشاره به این‌که گاهی افراد دچار افسردگی فصلی می‌شوند که این نوع افسردگی بستگی به خصوصیات فردی دارد و وفور آن در پاییز و زمستان بیشتر است، ادامه داد: معمولا افسردگی‌های فصلی جزء شخصیت افراد است و بیماری محسوب نمی‌شود.

این روانشناس با بیان این‌که افسردگی بی هویتی و افسردگی روان‌پزشکی ناشی از اختلالات مغز و افسردگی پس از زایمان از انواع دیگر افسردگی است،‌ ادامه داد: بهترین راه پیشگیری از بروز افسردگی، ایجاد معنا و هدف در زندگی است و در بیشتر درمان‌های افسردگی با رجوع به گذشته سعی در درمان بیمار می‌شود در حالی که افسردگی بیش از آنکه ناشی از گذشته فرد باشد ناشی از آینده او است.

جعفری افزود: احتمال افسردگی در افراد، اگر آینده‌ای روشن و هدف‌های خوب داشته باشد با وجود گذشته سخت و مشقت باری بسیار کم است زیرا انسان‌ها بیش‌تر از آنکه در گذشته زندگی کنند در آینده زندگی می‌کنند.

علت بسیاری از افسردگی‌ها، ترس از آینده است

وی با بیان این‌که علت بسیاری از افسردگی‌ها در جامعه ترس از آینده است، تصریح کرد: ترس از نبود امنیت شغلی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و عاطفی دلایل بروز افسردگی است زیرا معنا، هدف و امنیت مهم‌ترین شکل دهنده آینده هر فرد است و اگر هر یک از این سه عامل خدشه دار شود فرد دچار افسردگی می‌شود.

این روانشناس با اشاره به تجربیات و تحقیقات میدانی انجام شده در زمینه افسردگی، گفت: در بررسی تجربی افسردگی، افسردگی شامل دو قسمت است که بخشی از آن حاصل شرایطی مانند ناکامی‌های عشقی و شغلی است که به تبع آن فرد یک دوره افسردگی را طی می‌کند و جلوگیری از آن تقریبا اجتناب ناپذیر است.

جعفری با بیان این‌که قسمت دیگر افسردگی، خودخواسته است زیرا فرد با بیمار نشان دادن خود امتیازهایی از اطرافیان دریافت می‌کند و به همین دلیل فرد خود می‌خواهد که افسرده باشد، اضافه کرد: در برخی موارد دیده می‌شود درمانگر در درمان یک بیمار ناتوان است و این نشان می‌دهد فرد به دلیل امتیازهایی که با بیمار بودن گرفته خواهان افسردگی است و زیر بار درمان نمی‌رود.

وی با اشاره به این‌که افسردگی خودخواسته قابل درمان نیست زیرا واقعیت ندارد، تصریح کرد: تنها راه درمان افسردگی خود خواسته حذف سرویس دهی‌ها و امتیازات زیر نظر یک روانشناس است زیرا مادامی که فرد امتیاز دریافت کند، ترجیح می‌دهد افسرده باقی بماند.

این روانشناس ادامه داد: فردی که افسردگی خودخواسته را حفظ می‌کند پس از مدتی مغز و عضلاتش تنبل شده و اگر خواهان رهایی از آن شود دیگر بدن اجازه رهایی از آن بیماری را به شخص نمی‌دهد.

برخی روانشناسان با برچسب زدن، هزینه‌های هنگفت دریافت می‌کنند

جعفری با اشاره به این‌که اکثر افرادی که برچسب افسردگی به آن‌ها زده می‌شود، افسرده نما هستند، گفت: اکثر افرادی که به نظر افسرده می‌آیند در واقع تنبل هستند و به دلیل این‌که حوصله انجام کاری را ندارند خود را به افسردگی می‌زنند.

وی ادامه داد: در جامعه تعداد بی‌شماری روان شناس و روان پزشک کاسب وجود دارد که با برچسب زدن به اشخاص هزینه‌های هنگفتی را دریافت می‌کنند.

این روانشناس معتقد است: مردم ایران به شدت عاشق مسابقه بدبختی هستند؛ برای مثال در جمعی از زنان متاهل اگر یکی از زن‌ها شروع به بدگویی در مورد همسر خود کند زنان دیگر یکی بدتر از دیگری نسبت به همسر خود بدگویی می‌کنند.

جعفری ادامه داد: وقتی از فردی جویای حالش می‌شویم می‌گوید «بد نیستم» چرا؟ این عبارت بد نیستم از کجا می‌آید؟ مگر قرار بوده است حال ما چگونه باشد؟

وی تمام عوامل یاد شده را دلیل بر افسرده نما بودن ایرانی‌ها دانست و گفت: زنان ایرانی به علت عزت نفس پایین، نداشتن زمینه برای ابراز وجود و عادت به تنبلی ترجیح می‌دهند خود را یک قربانی افسردگی نشان دهند تا کسی کاری به کارشان نداشته باشد.

این روانشناس ادامه داد: افسردگی باعث ایجاد مشکلات زناشویی، اختلالات جنسی، افت تحصیلی شده و راندمان کار یک فرد شاغل را پایین آورد.

جعفری، بهترین راه جلوگیری از افسردگی را ایجاد زمینه بروز استعداد در افراد عنوان کرد و گفت: اگر فضایی برای جوانان فراهم شود تا بتوانند استعدادها و هیجانات خود را تخلیه کنند، از بروز افسردگی در این گروه سنی جلوگیری می‌شود.


ایسنا

تعداد بازید: 1854     تاریخ ثبت: 1392/08/14

پیشنهاد ما به شما